Uczniowie klas trzecich realizują innowację "Wiem, co jem", w ramach której poznają zasady zdrowego odżywiania. Okazją do pogłębienia wiedzy na ten temat było spotkanie ze szkolną pielęgniarką, która przypomniała dzieciom budowę piramidy żywieniowej.

Uczniowie dowiedzieli się, które produkty należy wybierać, żeby mieć dużo energii oraz być odpornym na choroby. Pani pielęgniarka przedstawiła także dzieciom negatywne skutki spożywania produktów zawierających duże ilości cukru. Pogadanka była poparta przemawiającymi do wyobraźni dzieci obrazami oraz konkretnymi przykładami z życia codziennego. Spotkanie zakończyło się wykonaniem piramid żywieniowych, które dzieci malowały w grupach. W ramach innowacji "Wiem, co jem" uczniowie klas trzecich starają się również przygotowywać zdrowe przekąski podczas imprez klasowych. Podczas ostatniego balu przebierańców dzieci komponowały desery ze zdrowych i niskokalorycznych produktów. Wśród nich znalazły się owoce, jogurty, mieszanki orzechów i płatków owsianych. Tak przygotowane desery bardzo dzieciom smakowały i dały dzieciom dużo energii do zabawy i tańca.

 

Galeria zdjęć