W tym roku Światowy Dzień Owoców i Warzyw przypada 20 października, ale w naszej szkole klasy 1-3 już od poniedziałku podejmowały wiele działań promujących zdrowe nawyki żywieniowe.

W klasach pierwszych przeprowadzone zostały zajęcia o tematyce „Co rośnie w ogrodzie” oraz „Jakie mogą być jesienne przetwory”. Pierwszaki wykonały także prace plastyczno-techniczne pt. „Klasowa spiżarnia” oraz smaczne i zdrowe szaszłyki owocowe, które zjadły ze smakiem.

Uczniowie klas drugich poznali budowę rośliny oraz uczyli się opisywać warzywa i owoce, a następnie samodzielnie opisali wybrane przez siebie warzywo. Wykazali się zdolnościami plastycznymi i w grupach stworzyli prace plastyczne pt. „Kolorowe owoce”. Nie zabrakło zdrowych przekąsek, którymi były pyszne soki i surówki warzywno-owocowe.

Klasy trzecie w ramach innowacji „Wiem, co jem” wykonały kompozycje z owoców i warzyw o nazwie „Obrazy owocami i warzywami malowane”. Po prezentacji swoich dzieł przed klasą i obowiązkowej sesji zdjęciowej dzieci ochoczo spałaszowały wszystkie zdrowe smakołyki.

W ciągu całego tygodnia dzieci dowiedziały się, że owoce i warzywa są bogactwem wielu cennych witamin i mogą być doskonałą alternatywą dla słodkich napojów i słodyczy. Był to również czas pracy twórczej. Warzywa i owoce stały się inspiracją do powstania prac plastycznych i literackich.

 

Galeria zdjęć