Uczniowie klas drugich poczuli już zapach nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. W przedświąteczny poniedziałek ich sale lekcyjne na chwilę zamieniły się w… cukiernię.

W ramach realizacji jednego z zadań innowacji pn. „Wiem, co jem” wspólnie ze swoimi wychowawcami podjęli się kulinarnej przygody. Tym razem przyszedł czas na świąteczne babeczki z korzennym aromatem przypraw, które kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Zaczęło się od przygotowań: mycia rąk, zapoznania z produktami i przepisem. Następnie dzieci z zapałem wykonywały swoje zadania, poprzez ubijanie jajek z cukrem i olejem, dodawanie suchych składników oraz startych jabłek i marchewki, krojonych orzechów i przypraw. Dzieci z pomocą pań starannie mieszały składniki i nakładały ciasto do foremek. Wspólna praca i przygotowywanie ciasta to świetna zabawa, a samodzielnie wykonane wypieki smakują, jak żadne inne. Dla zadowolenia podniebienia dzieci odbyła się degustacja słodkości. Obok innych smakołyków, babeczki będą kolejnym pysznym akcentem na naszym wigilijnym stole w klasie. 

 

Galeria zdjęć